Mreža savjeta ucenika Republike Srpske – mRESURS


25.03.2012

I konferencija mreVUK-a BiH

od Administrator

U Izvještaj sa prve konferencije mreVUK-a

U periodu 23-25.03.2012. godine u Zenici u hotelu Internacional je održana prva konferencija mreVUK-a kojoj su prisustvovali članovi rukovodstva svih mreža unutar kantona, te Mladenka Ostojić član rukovodstva Dobojske regije mRESURS-a, Zoran Matić kao predsjednik Banjalučke regije mRESURS-a te Dejan Tatić kao predsjednik mRESURS-a.
Na samom početku su prezentovani dosadašnji radovi i aktivnosti unutar svih mreVUK-a što za sobom povlači odlične prezentacije i svakako dokaz o aktivnosti srednjoškolaca u Federaciji Bosne i Hercegovine. Svakako, razgovaralo se i o problemima unutar mreža za koje su ostali predsjednici davali prijedloge kako i na koji način riješiti iste. Zatim su prezentovane dosadašnje aktivnosti na kampanji mreSVUBiH-a "Želimo znati". Incijativa PUŠ - Prava u škole je uz sve napore privedena kraju i dogovoreno je da finalni izvještaj o podržanoj akciji svi predsjednici trebaju poslati najkasnije do 26.03.2012. godine. Tokom konferencije su iznijeti planovi za posljednju incijativu kampanje pod nazivom ŠIT - Šuti i trpi koja je planirana u svim većim gradovima i njihovim glavnim trgovima. Dogovoreno je da će u periodu od 31.3. do19.04.2012. godine akcija biti provedena u svim planiranim gradovima, dok će završna manifestacija biti održana u Sarajevu prilikom posjete Parlamentu BiH, koju će realizovati mreSVUBiH. Na samoj konferenciji su napisani univerzalni dopisi za medije i ministarstva, kao i izvještaj za web portale i facebook grupe. Adaleta Merkez ima zadatak do 26.03.2012. godine proslijediti predsjednicima dopise za ministarstva na mail adrese, dok Mladenka Ostojić ima zadatak proslijediti dopis za medije, koji će Emir Malkoć proslijediti dalje na facebook grupe i portale dostupne mreSVUBiH-u. Unutar mreže, mreSVUBiH-a, je raspisan konkurs za "Glavne face mreSVUBiH-a" koji je otvoren od 01. 04. od 15.05.2012. godine. Nagrađujemo jednog najaktivnijeg srednjoškolca iz mRESURS-a i jednog iz mreVUK-a koji će predhodno poslati svoje podatke, CV, diplome i priznanice za rad u oblasti omladinskog aktivizma te fotografiju na savjeti.vijeca@okcbl.org. Dino Kulić je održao prezentaciju o mladima u rukovodstvu mreVUK-a proslijedio CD-ove sa istom kako bi u svojim kantonima proveli ovu aktivnost. Također je obezbijedio i nove prezentacije mreVUK-a, mRESURS-a i mreSVUBiH-a. Iznijeta je i ideja Dobojske regije RESURS-a o mBROJAČ-u i mRASPRAVI kao aktivnosti koje će poboljšati učešće predsjednika Vijeća učenika u Školskim odborima i sjednicama unutar škole, kao i o odnosu i pristupu profesorima i onima koji su u doticaju sa radom Vijeća učenika. Dejan Tatić, predsjednik mRESURS-a je dizajnirao izgled majica za ŠIT aktivnost i ima zadatak prislijediti svoj rad do 28.03.2012. godine u OKC.
Na kraju konferencije je izvršena kratka evaluacija dosadašnjeg rada i naglasak je stavljen na uspješnost prve konferencije mreVUK-a.
mreSVUBiH TEAM
dokumenti uz aktuelnost:


Copyright © by OKC 2007