Mreža savjeta ucenika Republike Srpske – mRESURS


13.11.2015

IX KONFERENCIJA MREŽE SAVJETA UČENIKA REPUBLIKE SRPSKE

od Administrator

IX Konferencija Mreže Savjeta učenika Republike Srpske održana je od 11.11.2015. do 13.11.2015. godine na Bardači, u organizaciji Omladinskog komunikativnog centra iz Banja Luke, Agencije za saradnju, edukaciju i razvoj, a pod pokroviteljstvom Ministarstva porodice, omladine i sprota. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Savjeta učenika 89 srednjih škola iz 45 opština u Republici Srpskoj, koliko ih je i aktivno u mRESURS-u, predsjednica Mreže Vijeća učenika u kantonima Federacije Bosne i Hercegovina, zatim 6 trenera Mreže Savjeta/Vijeća učenika Bosne i Hercegovine, koji su aktivno radili sa učesnicima tokom cijele konferencije.
Učesnici, podijeljeni u grupe po regijama (banjalučka,pPrijedorska, dobojska, bijeljinska i trebinjska) zajedno sa trenerima, radili su na međusobnom upoznavnju, analiziranju aktivnosti mRESURS-a u protekloj školskoj godini, te analiziranju problema sa kojima se srednjoškolci u njihovim regijama susreću. Zatim su osmislili plan rada mreže za tekuću školsku godinu, koji će im pomoći pri rješavanju problema, izabrali regionalne predstavnike, kao i rukovodstvo mRESURS-a za tekuću školsku 2015/16. godinu.
Posljednjeg dana učesnici konferencije su posjetili Narodnu Skupštinu Republike Srpske, gdje su predstavnicima vlasti predstavili zaključke same konferencije, istoriju Mreže Savjeta učenika Republike Srpske, uspješno realizovane aktivnosti mRESURS-a u protekloj školskoj godini, te plan rada mRESURS-a za tekuću školsku 2015/16. godinu, kao i važna pitanja kojima će se Mreža baviti u narednom periodu. Pored toga, učesnici su takođe imali priliku da predstavnicima vlasti postave pitanja vezana za srednjoškolsko obrazovanje. Prisutni gosti su bili predstavnik Republičko pedagoškog zavoda, predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture Sanela Kostrešević, predstavnik Ministarstva porodice, omladine i sporta Branka Malešević, predstavnik Ombudsmana za djecu Republike Srpske Nada Grahovac, predstavnici Narodne Skupstine Republike Srpske kao i ostali uvaženi gosti iz političkog i nevladinog sektora.

Plan rada na nivou mRESURS-a :
1. Kampanja „VOPI“ – Vidim,osjetim,primijenim i iskoristim (decembar-april)
- Problem manjka prakse u srednjim školama,rezultirao je potrebom da se isplanira kampanja koja će uputiti na nedostatak adekvatne opreme koja je srednjoškolcima potrebna pri izvođenju praktične nastave. Kampanja se sastoji iz istraživanja,gdje će srednjoškolci putem anketa moći da predstave realno stanje izvođenja praktične nastave u školama širom Republike Srpske, zatim prezentacije o realnom stanju prakse i rezultatima istraživanja koje će se prezentovati kako upravi škole, tako i lokalnim vlastima, gdje će na zajedničkom sastanku prisustvovati i predstavnici većih firmi. Kampanja se završava uličnom aktivnosti gdje će srednjoškolci podijeljeni u dvije grupe predstaviti realnu i idealnu praksu kako bi ukazali na problem sa kojim se neprestano susreću, te cilj ka kojem teže.
2. Anketa na temu „ Da li su u srednjim školama potrebne uniforme?“ (maj)
- Cilj ove aktivnosti jeste da što više srednjoškolaca izrazi svoje mišljenje putem ankete o uvođenju uniformi u srednje škola, jer u poslednje vrijeme veliki broj srednjoškolaca nastavi prisustvuje u neadekvatnoj odjeći.
3. TRUP – Tržište rada upisne politike (decembar – februar)
- Osnovni cilj ove aktivnosti jeste prilagođavanje upisne politike tržištu rada, tačnije smanjenje suficitarnih zanimanja. Aktivnost se takođe sastoji od anketiranja srednjoškolaca, te informisanja istih o suficitarnim i deficitarnim zanimanjima, koje će srednjoškolcima, posebno maturantima biti od velike važnosti pri upisu na fakultet.
4. Dan srednjoškolaca – (novembar)
- Obilježavanje Dana srednjoškolaca predstavlja promociju rada srednjoškolske populacije, njihovog aktivizma i volonterizma,te upoznavanja svih srednjoškolaca šta se desilo 17.11.1929. godine, zatim kako i zašto je Dan srednjoškolaca počeo da se obilježava širom svijeta. Aktivnost se sastoji od flash moba, koji će se realizovati u centru grada ili na nekom drugom prometnom mjestu.
5. „Jedan slatkiš jedno dijete“ – (decembar)
- Tradiocionalna aktivnost humanitarnog karaktera koja se realizuje duži niz godina,a čiji je osnovni cilj podjela paketića djeci socijalno ugroženih porodica.

Izvještaj sastavila: Marjana Gojković, predsjednica mRESURS-a


dokumenti uz aktivnost:
Administrator


» Sastanak predstavnika Mreže savjeta učenika s ministrom prosvjete i kulture RS - Administrator

» XI Konferencija Mreže savjeta učenika Republike Srpske - Administrator

» mreSVUBIH Akademija: Održan kamp za mlade lidere - Administrator

» IX Konferencija mreSVUBIH-a i IV Regionalna konferencija mreSVUBIH-a - Administrator

» Trening za predstavnike mRESURS-a trebinjske regije - Administrator

» Trening za predstavnike mRESURS-a prijedorske regije - Administrator

» Trening za predstavnike mRESURS-a banjalučke regije - Administrator

» Trening za predstavnike mRESURS-a bijeljinske regije - Administrator

» Trening za predstavnike mRESURS-a dobojske regije - Administrator

» X Konferencija Mreže savjeta učenika Republike Srpske - Administrator

» Javna debata u Banjoj Luci - Administrator

» Sastanak predstavnika mRESURS-a Grada Banja Luka - Administrator

» Trening za predstavnike mreSVUBIH-a - Administrator

» Izvještaj sa treninga za trenere - Administrator

» Sastanak predstavnika mRESURS-a banjalučke regije - Administrator

» VIII Konferencija mreSVUBIH i II Regionalna konferencija mreSVUBIH - Administrator

» Izvještaj sa treninga Mreže savjeta učenika Republike Srpske - trebinjska regija - Administrator

» Izvještaj sa treninga dobojske regije Mreže savjeta učenika Republike Srpske - Administrator

» Trening za predstavnike mRESURS-a bijeljinske regije - Administrator

» Trening za predstavnike mRESURS-a banjalučke i prijedorske regije - Administrator


Copyright © by OKC 2007